Journal of Crop Protection
Journal of Crop Protection
JCP
Agriculture
http://jcp.modares.ac.ir
1
admin
2251-9041
2251-905X
en
jalali
1397
6
1
gregorian
2018
9
1
7
4
online
1
fulltext
en
اثرات شکل و ترکیب طعمه بر پذیرش و میزان مصرف طعمه توسط موریانه Microcerotermes diversus (Isoptera: Termitidae)در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی
The effects of bait shape and composition on acceptance and consumption of bait by Microcerotermes diversus (Isoptera: Termitidae) under laboratory and field conditions
پژوهشی اصیل
Original Research
<span style="font-family:b nazanin;">موریانه </span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman;"><span style="font-size:9.0pt;">Microcerotermes diversus</span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman;"><span style="font-size:9.0pt;"> Silvestri</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"> به­عنوان مخرب ترین گونه موجود در استان خوزستان</span> <span style="font-family:b nazanin;">خسارت اقتصادی شدیدی را به تولیدات چوبی در ساختمان­ها وارد می­کند. از سیستم­های طعمه­گذاری اخیراً به­عنوان یک تاکتیک مهم برای حفاظت درازمدت ساختمان­ها و الوار در برابر آسیب موریانه­ها استفاده می­شود. در این آزمایش چندین فاکتور برای ساخت طعمه مورد ارزیابی قرار گرفت که شامل نحوه ترکیب طعمه بود در آزمون غیرانتخابی نحوه ترکیب طعمه، موریانه­ها به­ترتیب بیش­ترین میزان تغذیه را از باگاس حاوی ملاس و مخمر، باگاس حاوی ملاس، باگاس حاوی مخمر و باگاس داشتند. در آزمون انتخابی نیز، میزان تغذیه از طعمه شامل باگاس، ملاس و مخمر خیلی بیش­تر از طعمه شاهد (فقط باگاس) بود و اختلاف معنی­داری بین دو تیمار مشاهده شد. موریانه­ها به­ترتیب<br>
بیش­ترین میزان تغذیه را از طعمه در ساقه­های نی، طعمه خام، طعمه پخته و طعمه به شکل قرص داشتند. در فاز صحرایی (مزرعه) اختلاف معنی­داری بین تیمارها مشاهده نشد. اما موریانه­ها به­ترتیب بیش­ترین میزان تغذیه را از طعمه در ساقه­های نی، طعمه به شکل قرص، طعمه پخته و طعمه خام داشتند. هر دو حالت مزرعه و آزمایشگاه نشان داد که موریانه هدف، تمایل بیش­تری به طعمه­های موجود در نی نشان داده است. هم­چنین این تحقیق نشان می­دهد که طراحی طعمه و شکل آن<br>
نیز می­تواند بر میزان پذیرش و جلب طعمه توسط موریانه تأثیر داشته باشد.</span><span style="font-family:b nazanin;"> بنابراین علاوه بر مواد تشکیل­دهنده طعمه، شکل، اندازه، نرمی و فشردگی آن نیز بر میزان مصرف طعمه تأثیر می</span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman;"><span style="font-size:9.0pt;">­</span></span></span></em><span style="font-family:b nazanin;">گذارد.</span><span style="font-family:b nazanin;"></span>
<em>Microcerotermes diversus</em> Silvestri (Isoptera: Termitidae) is an extremely destructive structural wood pest in Khuzestan province, Iran. One of the effective methods for subterranean termites control is the use of baiting systems that have recently evolved as an environmentally safe tactic to protect structures. In this research, several factors for the preparation of bait were evaluated involving the bait composition. In the no-choice test of bait composition, termites had the highest levels of feeding on bagasse + molasses + yeast, bagasse + molasses, bagasse + yeast, and bagasse, respectively. In the further experiment, termites had the highest levels of feeding on bait containing bagasse + molasses + yeast compared to control. Termites showed the highest leve<a name="_GoBack"></a>ls of feeding on the bait in the stems of the cane, raw bait, cooked bait and <em>pill-shaped bait</em>, respectively. In the field phase, significant differences were not observed among the treatments but termites had the highest levels of feeding on the bait in the stems of the cane, <em>pill-shaped bait</em>, cooked bait and raw bait, respectively. Both field and laboratory conditions, indicate that the target termite has shown a greater tendency to baits in the cane. Findings of this study suggests that the design of the bait and its shape can also affect the bait’s attraction and its acceptance by the termite. Therefore, in addition to the ingredients of the bait, its shape, size, softness and texture quality also affect the amount of bait consumption.<br>
باگاس, طعمه پخته, ملاس, طعمه به شکل قرص, طعمه خام, مخمر
Keywords: bagasse, cooked bait, molasses, pill-shaped bait, raw bait, yeast
403
414
http://jcp.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-40216-1&slc_lang=en&sid=3
Marjan
Ekhtelat
taranomebahar92@gmail.com
1003194753284600100696
1003194753284600100696
No
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
Behzad
Habibpour
behhab47@gmail.com
1003194753284600100697
1003194753284600100697
Yes
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
Masumeh
Ziaee
m.ziaee@scu.ac.ir
1003194753284600100698
1003194753284600100698
No
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
Ladan
Poursartip
poursartip@bkatu.ac.ir
1003194753284600100699
1003194753284600100699
No
Department of Wood and Paper Industries, Faculty of Natural Resources, Khatam Alanbia University of Behbahan, Behbahan, Iran.